• Pravidelně aktualizujeme ceny dovolených!

Dovolená

3 místa co navštívit na Valašsku

3 místa co navštívit na Valašsku

Pustevny: Klenot valašska

Pustevny, nacházející se ve Valašském regionu východních Čech, je jedno z těch míst, kde se mísí kulturní bohatství a překrásná příroda. Známé svými historickými dřevěnými stavbami, zimními sporty a neuvěřitelnými vyhlídkami, je toto místo jednou z nejnavštěvovanějších turistických destinací v České republice.

Co je zde k vidění?

Architektura

Pustevny je známé svými dřevěnými stavbami v tradiční valašské architektuře, z nichž nejznámější je Libušín a Maměnka. Oba byly navrženy slavným českým architektem Dušanem Jurkovičem.

Radhošť

Tento nedaleký vrchol je spojen s legendou o českém pohanském bohu Radegastu. Na vrcholu Radhoště najdete i sochu Cyrila a Metoděje, slovanských věrozvěstů, kteří přinesli křesťanství do těchto zemí.

Výška

Pustevny leží v nadmořské výšce 1 018 metrů, což nabízí příležitost k lehkému vysokohorskému turismu. Výlet zabere téměř celý den.

Hrad Brumov

Hrad Brumov-Bylnice, jedna z největších hradních zřícenin na Valašsku, je lákavou destinací pro všechny, kdo mají rádi historii, architekturu a nádherné výhledy. Nacházející se v okrese Zlín, tento hrad je přístupný jak pro rodiny s dětmi, tak pro vášnivé turisty.

Co je zde k vidění?

Historie a architektura

Hrad byl založen ve 13. století a během své existence prošel řadou rekonstrukcí a úprav. Hradní kaple, hradní palác a obranné věže jsou jen některé z pozoruhodných struktur. V nádvoří jsou k vidění repliky starých děl.

Výhledy

Hrad Brumov-Bylnice se nachází ve výšce cca 425 metrů nad mořem. To umožňuje krásné panoramatické výhledy na okolní krajinu a město z hradní věže.

Muzeum

Na hradě je také malé muzeum v podzemní části hradu, kde se dozvíte více o jeho historii, archeologických nálezech a stavebním vývoji.

Luhačovickou kolonádu

Luhačovice, jedno z nejznámějších lázeňských měst v České republice a Valašském regionu, nabízí nejen léčivé prameny a nádhernou přírodu, ale také jedinečnou architekturu. Srdcem tohoto místa je kolonáda, symbol luhačovické elegancie a místo, kde se setkávají lázeňští hosté, turisté i místní.

Co je zde k vidění?

Architektura

Luhačovická kolonáda je mistrovským dílem architekta Dušana Jurkoviče, který se proslavil unikátní kombinací slovanského folkloru s moderní architekturou. Vedle kolonády stojí také další významné budovy Valašského regionu, jako například Jurkovičův dům.

Léčivé prameny

Uvnitř kolonády najdete Vincentku, nejznámější luhačovický léčivý pramen. Pobyt zde tak může být nejen relaxační, ale i prospěšný pro vaše zdraví popíjením těchto léčivých vod.

Zájezdní hostinec a Jurkovičův dům

V blízkosti kolonády najdete i Hotel Jurkovičův dům, další Jurkovičovu architektonickou perlu. Hotel Jurkovičův dům v Luhačovicích je jedním z architektonických skvostů tohoto lázeňského města. Navržen slavným architektem Dušanem Jurkovičem - hotel představuje unikátní kombinaci slovanského folkloru a moderní architektury. Hotel nabízí komfortní ubytování, kvalitní služby a je ideální pro návštěvníky, kteří chtějí poznat kulturní a léčivé bohatství Luhačovic. Je to místo, kde se snoubí historie, umění a komfort.

Vyžití pro kolisty

Pro cyklisty existují v okolí Luhačovic různé cyklostezky včetně krásné cyklostezky kolem přehrady, takže pokud preferujete tento způsob vyžití, budete se vám zde líbit.

Vladimír Pilný

2 příspěvky Od 2022

Ahoj, jsem zkušený bloger s přesahem do tvorby webů. Rád Vám poradím s výběrem dovolené. Pokud něco potřebujete, tak mě prosím kontaktujte a nebo se podívejte na další zajímavé pobyty.